Velg en side

Dennis Tito – Verdens første romturist

Man skulle kanskje ikke tro det og man har heller kanskje aldri hørt om det, men verden har fått sin første romturist. Allerede i 2001 var det den amerikanske ingeniøren og multimillionæren Dennis Tito som betalte seg til å være den første turisten i rommet, og som besøkte den internasjonale romstasjonen.

Dette var ingen billig fornøyelse for Tito, som også måtte gjennomgå tester for å bli klargjort for å klare de fysiske påkjenningene som reisen i rommet ville påføre kroppen hans. Dette klarte han fint, selv i en alder av 60 år. På grunn av den lave gravitasjonen og de uvante forholdene, trenger man å være i god form.

Reisen kostet Dennis Tito over 20 millioner dollar, eller over 150 millioner kroner på denne tiden.

Det er ikke mange som har vært i rommet i det hele tatt, men det er enda færre som har vært romturister. Romturisme kan dog bli mer og mer vanlig ettersom teknologien og prisene tillater det. Til nå har 7 personer betalt den nette summen 20 millioner dollar for en tur, der de får reise med et russisk Sojuz-fartøy for å besøke den internasjonale romstasjonen. Fordi kostnadene har vært så enorme og teknologien ikke har tillatt det, har utviklingen rundt bemannet romfart generelt gått i stå de siste 20-30 årene. Nedgangen startet for fullt da den bemannede romfergen Challenger havarerte under oppskyting og de syv astronautene ombord døde.

Flere ganger senere ble det registrert problemer med de såkalte O-ringpakningene, og hele organisasjonen fikk problemer med dette i lang tid. Pakningene som skulle være elastiske og forhindre at glohete gasser lekket ut, hadde blitt sprø på grunn av langvarig kaldt vær ved lagring.

Forskjellige romprogram

Men etter mange år med forskning og utvikling av bedre systemer, kan det se ut til at romfarten har fått en ny vår. Mange ubemannede reiser har blitt gjennomført, og man har klart å passere kjøretøy på Mars.

Man må ha store visjoner og økonomisk grunnlag for å starte opp kommersiell romturisme, noe som gründeren Elon Musk lenge har drømt om. Først måtte han skaffe pengene, og det gjorde han gjennom å skape den første attraktive el-bilen Tesla. Han hadde forstått at skulle man lykkes med el-teknologi for biler, måtte designet være av en sånn standard at folk ville ha bilen. Med det futuristiske utseende ble Tesla raskt en bestselger, med sine modeller S, X og 3.

Elon Musk har nå kommet så langt at han har skapt et eget romprogram som skal ta de første menneskene rundt månen, gjennom det såkalte SpaceX-programmet. Sammen med NASA har ingeniøren skapt et romfartøy som er automatiserte. Dragon2-romkapslene vil ta privatpersoner som betaler nok, fram og tilbake til månen på en uke.

Samtidig har ESA sitt eget program for å få mennesker opp i verdensrommet, kalt SpaceShipOne. Dette er dog et sub-orbitalt prosjekt der fly med rakettmotor tar dem opp til grensen mellom den tynne atmosfæren og det uendelige verdensrommet møtes.

En annen entusiast og riking med rommet som mål er den fargerike businessmannen Richard Branson. Grunnlegger av Virgin Inc, har mannen store planer for romturisme. Med sitt program Virgin Galactic har man allerede fått bygget Spaceport America, hvor de første romturene skal foregå.

Kappløpet om rommet har vært på gang i mange år allerede, og endelig kan det se ut til at det økonomiske grunnlaget, samt den riktige teknologien er til stedet samtidig. Om romturisme skal bli en suksess, må prisene komme ned på et nivå som gjør at folk flest har råd til det. Foreløpig er det kun et hundretalls bestillinger der prisen kommer opp i over 1 million kroner. Dette gjør det fortsatt for dyrt for de fleste. Fremtiden vil vise om romturisme vil bli noe alle kan sette av tid og penger på.