Velg en side

Hvordan får romstasjonene strøm?

Hvordan får du strøm til romstasjonene i verdensrommet? Den beste energikilden for romfartøy er sollys. Ingeniører har utviklet teknologier for å konvertere solenergi til elektrisk kraft effektivt. Den internasjonale romstasjonen er et godt eksempel på nettopp dette, de har solcelleanlegg laget av tusenvis av solceller. Materialet de bruker er rensede biter av elementet silisium som vi har veldig mye av i Norge. Disse cellene konverterer direkte lys til strøm ved å bruke en prosess som kalles fotovoltaikk. Dette er den samme teknologien som brukes i solcellepaneler til hus.

Det mange ikke vet er at romteknologien er det som «pusher» teknologien som vi bruker her nede på jorden. Når NASA utvikler teknologi for å utnytte solcellepaneler bedre så er det med på å forbedre teknologien vi bruker på hus, hytter og solcelleanlegg i næringsbygg.

I dag så produserer den internasjonale romstasjonen mer strøm enn stasjonen trenger for å operere for stasjonssystemer og eksperimenter. Når stasjonen er i sollys, brukes omtrent 60 prosent av elektrisiteten som solcellepanelene genererer til å lade stasjonens batterier. Batteriene driver stasjonen når den ikke er i solen. Det betyr at romstasjonen produserer strøm på lik linje som vi produserer strøm her nede på jorden.

Solenergi er faktisk en viktig faktor for romturisme. Man er helt avhengig av å kunne ha strøm for å få systemene til å fungere så man kan frakte turister ut til verdensrommet. Hvis man ikke har strøm så er det umulig å overleve i verdensrommet.

Veldig mange ville trodd at atomkraft kunne være en mulighet i verdensrommet men med temperaturforskjeller og andre faktorer så er det altfor risikabelt. Heldigvis så finnes det utrolig mye sollys man kan bruke i verdensrommet til å produsere strøm til alle systemer man måtte trenge.