Velg en side

Dette vet vi om den første romturisten SpaceX vil ta med på tur rundt månen

Verdensrommet har alltid fascinert oss, og opp gjennom tidene har vi filosofert mye rundt hva det store intet skjuler. I dag filosoferer vi fremdeles mye, og spørsmålene er fremdeles mange, men takket være god teknologi og nysgjerrige, intelligente mennesker, har vi også mange svar. Vi sender jevnlig astronauter til ISS – den internasjonale romstasjonen – og noen av dem har stått på månens overflate. Men nå er det snart dags for at også vi vanlige mennesker uten utdanning og intens trening skal få en smakebit på hva som venter der ute.

SpaceX og romfart

Det er SpaceX og Tesla-gründer Elon Musk som står bak romturismen, og han har bevist gang på gang at det umulige er mulig. Han har lansert biler som kjører seg selv, så du kan lese bøker eller prøve deg på tipping på nett underveis. Han har utviklet romraketter som kan brukes på nytt, og på den måten sunket kostnadene så vel som produksjonstiden på romrakettene betraktelig. Han har til og med sendt en bil med en falsk astronaut ut i verdensrommet – den såkalte Starman.

Med romraketter som kan brukes igjen og igjen, kreves det ikke lenger årevis med planlegging mellom hver reise ut i rommet. Det gir rom for såkalte «turistreiser». Det er romraketten Crew Dragon som skal brukes, med plass til totalt tre passasjerer. Med andre ord er det ikke mange turister med per tur.

Den første romturisten

Det er ikke bare snakk om at SpaceX en gang i fremtiden vil ta med mennesker på tur i verdensrommet. Allerede i 2018 ble kontrakten med den første romturisten signert. Men hvem er det egentlig?

Den heldige utvalgte er japanske Yusaku Maezawa på 44 år. Han har grunnlagt en av Japans største nettbutikker og er milliardær. Det kommer godt med; billetten er estimert til å koste rundt 55 millioner dollar. Den inkluderer 15 ukers kursing på jorda i forkant av reisen, noe som er strengt nødvendig før en beveger seg ut i vektløshet og oksygenfri sone.

At Yusaku er en tøffing er det ingen tvil om; det krever mot å sette seg i en romrakett som skytes opp i verdensrommet. Men han er visst også litt av en romantiker. Tidligere i år kunngjorde han også at han er på leting etter den utvalgte kvinnen som han vil ta med seg til månen, slik at han kan erklære sin kjærlighet til henne i verdensrommet.

Når skjer den historiske reisen?

Nøyaktig når Yusaku får tre inn i romraketten Crew Dragon vites ikke helt sikkert, og det kreves noen forberedelser. Allikevel er det enn så lenge snakk om at det skjer i 2023, men det avhenger av at alle forberedelser går som planlagt.

I løpet av 2021 vil de første turene med turister gå av stabelen, men disse går til ISS og er en betydelig kortere tur. Går disse turene som de skal, er det imidlertid mye som tyder på at turen til månen ikke er langt unna. Elon Musk er nemlig ikke kjent for å utsette realiseringen av drømmene sine, og Yusuku er nok svært ivrig på å dra av sted.