Velg en side

Luksushotell i verdensrommet åpner i 2022

Rike romturister vil få et nytt reisemål i verdensrommet om et par år, hvis Orion Span lykkes med planene sine.

Startupen Orion Span har som mål å få skutt ut «Aurora Station» i verdensrommet mot slutten av 2021, og begynne å ta imot gjester allerede i 2022.

– «Vi lanserer det første rimelige luksushotellet i verdensrommet» uttalte grunnlegger og administrerende direktør Frank Bunger, da planene for Aurora Station ble avduket 5. april 2018 under Space 2.0 Summit i San Jose.

«Rimelig» er et relativt begrep. Et 12-dagers opphold om bord på Aurora Station vil koste fra $9,5 millioner, altså rundt 100 millioner norske kroner. Det er likevel mye mindre enn det romturister har betalt tidligere. Fra 2001 til 2009 tok sju turister totalt åtte turer til den internasjonale romstasjonen (ISS), og betalt mellom $20 og $40 millioner per tur. Disse private turene ble satt sammen av det Virginia-baserte selskapet Space Adventures og brukte russiske Soyuz-romskip. Hvis du mangler et par millioner på å ha råd til å ta turen opp i verdensrommet, får du spare litt til. Hvis du, som de fleste mennesker på jorda, mangler rundt 100 millioner, så får man drømme om å vinne i VikingLotto eller ta hjem en gigantjackpot hos et nytt casino. Hvis ikke får vi vente på at en tur til verdensrommet koster litt mindre.

Bunger sier det har skjedd mye de siste årene:

– «Det har skjedd en del innovasjon innen arkitektur som går på moduler, mer brukervennlig og mer automatisert. Vi trenger ikke ha EVAer (extravehicular activities) eller gåturer i rommet. Målet da vi startet selskapet var å skape innovasjon for å gjøre det så enkelt som mulig, og ved å gjøre det fjerner vi en meget stor del av kostnaden også», fortalte Bunger til Space.com.

Orion Span bygger Aurora Station på egen hånd. Selskapet – som har ansatte som har hjulpet til med å bygge og drive ISS – produserer hotellet i Houston og utvikler programvaren som kreves for å drive det i Bay Area.

Aurora Station vil bli omtrent like stor som kabinen i en privatjet. Hotellet, eller stasjonen, vil være 13,3 meter lang og 4,3 meter bred, og med et trykkvolum på 160 kubikkmeter, ifølge representanter fra Orion Span. Til sammenligning er den internasjonale romstasjonen 109 meter lang, og har et trykkvolum på 916 kubikkmeter.

Den private utposten vil gå i bane i en høyde på 320 kilometer over jorda – litt lavere enn ISS som i snitt ligger rundt 400 kilometer over jordoverflaten. Akkurat nå er det uklart hvordan både Aurora Station og besøkende skal komme seg ut i verdensrommet – Orion Span har til gode å bekrefte avtaler med selskaper som skyter opp raketter.

Aurora Station vil ha plass til fire betalende gjester og to ansatte; disse vil sannsynligvis være tidligere astronauter ifølge Bunger. Flesteparten av gjestene vil være private romturister, i alle fall i starten, men Orion Span vil være tilgjengelig for et bredt utvalg kunder, inkludert statlige rombyråer som NASA.

Romhotellet vil også bli større over tid hvis alt går som planlagt. Etter hvert som etterspørselen vokser vil Orion Span skyte opp ytterligere moduler som kan kobles på hotellet:

– «Vårt langsiktige mål er å selge plass i disse nye modulene» uttalte Bunger. – Vi kaller det en romhytte. Så, enten for å bo eller for å leie ut, så er det målet vårt: å skape en langsiktig, bærekraftig menneskelig bosted i LEO (Low Earth Orbit) – altså i bane nær jordkloden.

Orion Span er ikke alene i forsøket på å skape en ny bransje. Flere andre selskap, inkludert Axiom Space og Bigelow Aerospace, har også som mål å skyte opp kommersielle romstasjoner i bane rundt jorda de neste årene. Målet er å dekke behov til private turister, nasjonale myndigheter, forskere og privat sektor. Andre private aktører som Virgin Galactic og Blue Origin utvikler farkoster som skal ta betalende kunder til og hjem fra verdensrommet, og skal etter planen være i drift ganske snart.

Hvis du har $80 000 til overs kan du reservere en plass på Aurora Station allerede i dag. De som får reise opp vil måtte gjennomgå et tre måneder langt treningsprogram, og den siste delen skjer om bord på selve romhotellet.