Velg en side

Spaceport Sweden

Spaceport Sweden er et selskap som ønsker å kommersialisere romturisme innen få år, og dermed bli Europas inngangsport til verdensrommet. Fra Kiruna, over ti mil nord for Polarsirkelen, planlegges et prosjekt som kan endre hvordan folk flest ser på planetene og universet generelt.

Her arbeider de for å skape en base for utskytninger til verdensrommet, og regnes i dag som en av aktørene innen fremtidig romturisme. Dermed vil Kiruna bli hjemstedet for en verdensklasses romflyplass, men også et vidt spekter av ulike former for utdanninger, trenings -og utviklingsprogram, og vil være utgangspunktet for en rekke produkter og tjenester relatert til romturisme. Mange av disse produktene er under etablering, sammen med ny teknologi som kan brukes i denne industrien.

Kiruna

Helt siden 1957 har Kiruna vært en av de fremste stedene for romfart i verden. Mye forskning og eksperimentering er foretatt på Institutt for Romfysikk. Samtidig finner man her Esrange Space Center, en rakettbase bygget av ESA og driftet av SSC, operativ siden 1966. Derfor er Spaceport Sweden utrolig stolte og spente på hva fremtiden vil bringe.

Det er ikke uten grunn basen er lagt til Kiruna. Kiruna er en av hovedsetene for gruvedrift, og her utvinnes mange materialer som kan benyttes i romfart generelt. I tillegg er byen kjent for sin vakre natur, sin midtnattsol og nordlys nesten året rundt. I tillegg finner man det lukrative ishotellet her.

Det ultimate eventyret er snart her

Snart vil alle ha en sjelden mulighet til å bestille romreise og se jorden fra verdensrommet med sine egne øyne. I horisonten den skjøre atmosfæren og bak det uendelige mørket. I vektløs tilstand vil man fly mange hundre kilometer over jordoverflaten. Ved å bestille opplevelsen vil man få tilbud om en rekke treningsprogram som setter en i modus.

På jakt etter vektløs tilstand

Spaceport Sweden kan også tilby opplevelser innenfor den trygge atmosfæren. Men samtidig oppleve øyeblikk av vektløshet og hvordan det er å fly som en astronaut. Dette skjer i fly på 30000 fots høyde, og da kan man i noen sekunder flyte rundt om i kabinen. Dette kalles en Zero G, og arrangeres i samarbeid med Novespace i Frankrike. De flinke pilotene vil utføre parabelflygninger som gjør at man opplever hvordan ekte romreise vil føles.

På jakt etter nordlyset

I tillegg kan man delta på nordlys-flyvninger. Disse ses best i en høyde av 7000 fot, lit over 2000 meters høyde over Kiruna. Området nord for polarsirkelen er blant de beste stedene å oppleve naturfenomenet, som har bergtatt tusenvis av turister verden over. Dette er en opplevelse som Spaceport Sweden gjennomfører i samarbeid med ishotellet ICEHOTEL og Lapland resort.

Om få år vil Kiruna være hjemstedet for all romturisme, dersom de får det som de vil. Da kan man oppleve mange deler av det gamle men for oss mennesker enn så nye universet. Selv om det i første omgang vil være snakk om kortere turer rundt om for å få sett jorda i et nytt perspektiv, vil basen være klar for nye utfordringer. Kommersiell romturisme er derfor første steg i en ny romfart-æra som starter nå. Om ikke lenge vil man også kanskje forsøke å kolonisere andre planeter, slik at man kan minske fotavtrykket og belastningen på jordas økosystem.

Derfor er det viktig at prosjekter som Spaceport Sweden utvikler seg gjennom den aller beste kompetansen og ekspertisen som finnes. Rombasen er ikke langt unna, og derfor har nordmenn en gylden sjanse til å ta del i fremtiden til Spaceport Sweden.